Rekisterinumeroiden viranomaismääräyksistä

 

 

 

Veneen rekisterikilvelle on selkeät vaatimukset

Rekisterinumeroiden viranomaisvaatimuksia

Veneen keulassa oleva rekisterinumeron on oltava vähintään 7,5 cm korkea. Viivan leveys on oltava vähintään 1,5 cm ja niiden väliin on jätettävä 2 cm tila. Kirjaimen ja numeroiden välissä on oltava neljä senttiä tyhjää. Rekisterin tilan on oltava suorakaiteen muotoinen, korkeus on oltava vähintään 12 senttiä ja sen on ulotuttava vähintään 2,5 tunnuksen kummallekin puolelle. Määritykset ovat veneliikenneasetuksesta
28.2.1969/152, 2 Luku: Moottoriveneiden rekisteröiminen: 11 pykälä.

Sanatarkasti

Tunnukset on sijoitettava joko veneen kummallekin sivulle tai kannelle siten, että ne hyvin näkyvät veneen kummallekin puolelle. Kirjainten ja numeroiden tulee tunnuskilpiä käytettäessä olla mustat valkoisella pohjalla ja sivuille sijoitettuina sen väriset, että ne hyvin erottuvat sivun väristä.

Numeroiden korkeuden tulee olla vähintään 7,5 senttimetriä ja viivaleveyden vähintään 1,5 senttimetriä, niiden välin vähintään 2 senttimetriä sekä kirjaimen ja numeron välin vähintään 4 senttimetriä. Tunnuskilven tulee olla suorakaiteen muotoinen, vähintään 12 senttimetrin korkuinen ja ulottua vähintään 2,5 senttimetriä tunnuksen kummallekin puolelle

.

 

Muita epävirallisia huomioita

Vaaleassa veneessä on musta (tai muuten hyvin erottuva väri) rekisterikilpi ja tummaan valkoinen (tai muuten hyvin erottuva väri). Rekisterin pitää olla selkeä. On tilanteita, joissa tarvitaan valkoista tarrapohjaa, johon musta rekisteri kiinnitetään.

Värillisten rekisterikilpien käytössä on ns. oma vastuu, koska hyväksyttävän ja virheellisen välillä on aina tulkintakysymys. Vesillä sallivuus saattaa olla joutavampaa, jos rekisteri on muutoin selkeä ja mittojen mukainen. Kirjasinleikkauksissa viivapaksuus 1,5 cm ja luettavuus on ratkaisevia. Täsmällisten vaatimusten puuttuessa ei ole tarkkaa kirjasinleikkausvaatimusta kuin luettavuus ja selkeys.

Veneiden nimet

Jokainen saa vapaasti valita. Kannattaa katsella vastaavien veneiden nimiä ja niin saa sopivan kirjasinkorkeuden.

Muutoksia rekisteröintiin

Kaikki yli 5,5m veneet on rekisteröitävä 1.10.2007 jälkeen.
Lisäksi myös alle 5,5m pituiset, jos koneteho on yli 20,4hv
.

 

index